Expeditie Gilf Kebir

De Gilf Kebir is een uitgestrekt gebied in het zuidwesten van Egypte. Gilf El Kebir is een enorm plateau gespleten door wadi’s en het herbergt kolossale zandduinen.

Recentelijk heeft het gebied wat meer bekendheid gekregen door de film “The English Patiënt”. Wadi Sura met de Cave of de Swimmers is bekend geworden door de ontdekkingsreiziger Almásy. Dit magnifieke voorbeeld van prehistorische rock-art is maar een kleine greep uit de duizenden gravures, tekeningen en schilderingen die er te vinden zijn in de wadi’s van Gilf el Kebir.

Jebel Uwaynat is een massief met aan weerskanten de grenzen van Egypte, Soedan en Libië. In de oudheid was Jebel Uwaynat bewoond door veehouders die verbazingwekkende gravures nalieten in Karkur Talh. Hun schilderingen van giraffes, leeuwen en struisvogels laat zien dat het gebied een overgang kent van savanne naar woestijn rond 5000 jaar voor Christus. Sindsdien is de Uwaynat woestijn de droogste op aarde. Er valt minder regen dan 1 mm per jaar. ’s Werelds droogste gebied is adembenemend om te bereizen.

Wij organiseren de expedities van september tot april als de temperaturen acceptabel zijn. Op deze expedities zal het vanzelfsprekend zijn dat we niet van alle comfort voorzien zijn. En het is onvermijdelijk dat zand in iedere porie van uw lichaam komt. Er zal geen water verspild mogen worden om u mee te wassen.… Als u dit niet tegen houd zal deze expeditie de rest van uw leven in uw geheugen gegrift staan.
Van dag tot dag

Reisinfo Rondreizen Egypte

Klimaat
Egypte’s klimaat is eenvoudig samen te vatten heet en droog. Dit geldt voor het grootste gedeelte van het land het hele jaar met uitzondering van de maanden december, januari en februari. ‘s Winters als de zon onder gaat kan het al snel koud aanvoelen vanwege het grote temperatuurverschil. Gemiddelde temperatuur aan de Middellandse Zee is 20° C tot 26° C in Aswan. Maximum temperatuur in dezelfde gebieden kan oplopen tot 31°C aan de kust tot wel 50°C in het zuiden. Het regent zelden in het zuiden van Egypte hoewel in de wintermaanden het af en toe in Cairo en noordelijke gebieden een beetje kan regenen.  Voor actuele weersberichten.

Reisdocumenten
Een paspoort welke geldig is nog 6 maanden na dag van vertrek uit Egypte. Visum is te verkrijgen op het vliegveld van Egypte en kost € 25,00. 

Eten en drinken
Er is een grote verscheidenheid in het eten van oosters tot mediterraan. Eten is te koop in grote restaurants, snackbars en ook in kleine winkelstalletjes op een hoek van de straat. De kleinere snackbars hebben sandwich, pizza’s of franse frietjes op het menu staan. Wil je het lokale eten uitproberen dan kun je een broodje falafel (bonen en salade)of kushjarie (macaroni/vermicelli met pittige kruiden) uitproberen. Het traditionele Egyptische ontbijt is “foel” een gerecht van bruine bonen. De hoofdmaaltijd is meestal rond het middaguur, bestaat uit kip of rundvlees met rijst, groenten en soep met brood.Thee is hèt nationale vocht. U zult er veelvan drinken. Turkse koffie of Nescafe is er voor de theehater. Moslims drinken over het algemeen geen alcohol maar zijn tolerant tegenover de bezoeker. Alcoholische dranken zijn te verkrijgen in bars of de grotere hotels en zijn duur. Er zijn ook redelijke Egyptische wijnen te koop. Er is volop vers geperste sinasappel, suikerriet, mango, guava-, bananensap te verkrijgen. 

Tijdzone
In Egypte is het 1 uur later ten opzichte van ons in de wintertijd. Zomertijd loopt de tijd gelijk met Nederland.

Gezondheid
Voor een reis naar Egypte zijn geen vaccinaties verplicht. Als advies voor vaccinaties word vaak genoemd DTP en Hepatitis A. Voor informatie verwijzen wij u naar de GGD of duw huisarts. In elk dorp is een apotheek te vinden, praktisch alles is in Egypte te verkrijgen zonder doktersrecept. Drink voldoende water per dag dit voorkomt veel narigheid, wees voorzichtig met alcohol de eerste dagen. Gun uw lijf om even te wennen aan een ander klimaat.

Taal
De officiële taal in Egypte is het Arabisch maar u kunt ook met Engels uit de voeten. De omgangstaal verschilt per streek zo is er duidelijk verschil te horen in spreektaal tussen Caïro en Luxor. 

Geldzaken
De valuta is in Egypte het pond (EGP) is verdeeld in 100 piaster. Lokaal wordt het pond geschreven als LE. 1 EGP is gelijk aan € 0,045 en € 1,- is EGP 22. Het advies is het geld ter plaatse te pinnen. Wissel je geld niet om in Nederland dit is een zeer onvoordelige koers. Met de pin kunt u terecht in de grote steden. De meeste creditcards worden geaccepteerd. 

Fooi
Het is een gewoonte om voor elke dienstverlening hoe klein ook een fooi te geven.Van oorsprong is het een welkomstgeschenk een teken van gastvrijheid en vriendschap. Tegenwoordig is het voor veel mensen een welkome aanvulling op het kleine maandsalaris. Neem dus altijd voldoende kleingeld op zak. Het kan soms heel wat deuren openen. De fooi voor de chauffeur/ begeleider is  € 5,-  per persoon per dag een goede richtlijn.

Kleding
U bezoekt een overwegend islamitisch land wij adviseren u om daar de kleding op aan te passen. Wij komen op plaatsen waar het niet gewaardeerd word om in korte broek rond te lopen. Het is raadzaam om in de maanden november tot en met maart warme kleding mee te nemen, zoals een warme trui, das en sokken omdat het ‘s avonds behoorlijk kan afkoelen in de woestijn.

Kamelentocht Sinai
Belangrijk om te weten bij de kamelentochten in Egypte. Iedereen heeft een " eigen " kameel dwz u kunt op de kameel zitten wanneer u dat wilt en waar de tocht dit toe laat en u kunt er voor kiezen om de hele reis mee te wandelen of een combinatie hiervan. Neem alleen tassen mee als bagage en geen hardschalige koffers. De bagage bij een kamelentocht mag niet meer zijn dan 12 kilo. In de woestijn slaapt u in de openlucht. Neem voor de tocht in de Sinaï een isolerend slaapmatje en slaapzak mee. Neem goede ingelopen hoogsluitende wandelschoenen mee met een goed profiel.  In de wintermaanden neemt u een wind en waterdicht jack mee. Eventueel snorkeluitrusting. 's Ochtends vertrekt men rond half negen vanuit het kamp en rond het middaguur is er tijd voor lunch en siësta en dan wordt er 's middags nog weer eens 2 uurtjes gelopen. Vanwege weersomstandigheden of lokale omstandigheden kan er van het programma afgeweken worden.

Kamelentocht Westelijke Woestijn
Belangrijk om te weten bij de kamelentochten in Egypte. Iedereen heeft een " eigen " kameel dwz u kunt op de kameel zitten wanneer u dat wilt en waar de tocht dit toe laat en u kunt er voor kiezen om de hele reis mee te wandelen of een combinatie hiervan. Neem alleen tassen mee als bagage en geen hardschalige koffers. In de woestijn slaapt u in de openlucht. Wanneer u een tent wilt gebruiken moet u dit voor vertrek aan ons doorgeven. 
U kunt gebruik maken van onze matrasjes, slaapzakken en wanneer nodig extra dekens. Neem goede ingelopen wandelschoenen mee met een goed profiel.  Vanwege weersomstandigheden of lokale omstandigheden kan er van het programma afgeweken worden.

Overnachtingen
U overnacht in middenklasse hotels in de steden, daarbuiten meestal in eenvoudige hotels. Wanneer u reist met de 4x4 in de woestijn kan er gebruik gemaakt worden van onze dekens, slaapzakken, matrassen en eventueel een tent. 

Wat neem ik mee
paspoort, pinpas omgezet naar wereldpas, contante euro's, etickt, veldfles, dagrugzakje, hoofdkussentje, zaklantaarn, zakmes, bril voor contactlensdragers, reserve batterijen voor de camera, insectwerende middelen, imodium, EHBO spullen, zwemkleding, zonnebrandcrème, lippenbalsem, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, kopie van de reisverzekering en van het paspoort.

Aanvullende informatie
Wij wijzen de reiziger nadrukkelijk op het avontuurlijke karakter van onze reizen, met het daarbij horende eventueel gebrek aan comfort en met de mogelijke programmawijzigingen ten gevolge van plaatselijke omstandigheden. Gezien de aard van sommige van onze reizen in Egypte dient de reiziger zich bewust te zijn van sommige risico's, het gebrek aan medische hulpverlening, slechte infrastructuur en beperkte communicatie-middelen. De reiziger kan hierbij geenszins de aansprakelijkheid inroepen van de reisorganisator of de lokale uitvoerders.  

Reis boeken
Rondreizen Egypte

Deelnemer

X

Zoals in het paspoort vermeld staat
Zoals in het paspoort vermeld staat
Zoals in het paspoort vermeld staat
Zoals in het paspoort vermeld staat
Zoals in het paspoort vermeld staat
Zoals in het paspoort vermeld staat
Extra wensen
 
Extra deelnemers
Overig