Rondreis Madagaskar rivier & land

Madagaskar is niet toeristisch en kent eenvoudige tot middenklasse accommodaties die mooi gelegen zijn. De infrastructuur laat nog wel veel te wensen over, de meeste wegen zijn slecht (onverhard) en in het regenseizoen vaak helemaal niet begaanbaar. Het kanaallandschap biedt uitkomst met kanotochten naar prachtige meren.
Vanwege de grote afstanden kun je er voor kiezen om een beperkt gebied te bezoeken of een binnenlandse vlucht te nemen.

Voor degene die graag op vakantie actieve en relaxte dagen willen combineren, is er de Tsiribihina rondreis. Deze reis in Madagaskar brengt je van Antananarivo de hoofdstad van Madagascar naar Antsirabe en Miandrivazo. Hier begint het ontspannen gedeelte van de reis met een driedaagse kanotocht over de rivier Tsiribihina. Geniet van een totaal andere wereld om je heen van dieren, vissersboten en dorpen langs de rivier.  Je slaapt in een tent langs de rivier waar de bootsman en gids je een heerlijke maaltijd klaarmaken. Na de boottocht begint het actieve gedeelte en maak je een trektocht door het Tshingy de Bemaraha National park. Met als afsluiting van deze prachtige reis een bezoek aan de 'Avenue des Baobas'  bij Morondava. 
Van dag tot dag
Data & Prijzen
Aantal dagen
11
Prijs
€ 1.195,- per persoon gebaseerd op een tweepersoonskamer.
Inclusief
logies en ontbijt, luchthavens transfers en alle overige transfers gedurende de reis, boottocht met bootsman, gids/ kok voor 3 dagen, maaltijden en mineraalwater op boottocht, kampeergerei, entreekosten voor de parken.
Exclusief
€ 615,- internationale vlucht o.v.v. beschikbaarheid en binnenlandse vlucht € 250,- visum € 25,- alle overige maaltijden, drankjes en mineraalwater, lokale gidskosten in de nationale parken +/- € 60,- en fooien.
Optioneel
Je kunt deze reis uitbreiden met een aantal dagen op de prachtige ongerepte eilanden Ile Ste Marie of Nosy Be.
Minimale deelname
2 personen.
Reisperiode
deze reis kan dagelijks tussen half mei en eind november worden uitgevoerd.

Reisinfo Rondreizen Madagaskar

Klimaat
Madagaskar heeft een tropisch klimaat dat in belangrijke mate bepaald wordt door de zuidoostpassaat. Over het algemeen kan worden gezegd dat de zomer duurt van november tot maart en dat het dan zeer warm is en het veel kan regenen. Het winterseizoen duurt van april tot oktober en dan is het droger met wat lagere temperaturen. In het droge jaargetijde waait een constante oostenwind. Het zuidwesten van het land kent een zeer droog klimaat en er valt bijzonder weinig regen. De maanden november en december zijn de “natte maanden” maar zelfs dan regent het weinig. De dag- en nacht temperaturen verschillen meer naarmate men zuidelijker komt. In het Centrale Plateau worden temperatuur en regenval beïnvloed door de hoogteverschillen. Zo kan de dag- en nachttemperatuur in de hoofdstad Antananarivo wel 14°C verschillen. Op de hoogvlakten stijgt de temperatuur zelden boven 23°C. In het noordoosten en de centrale gebieden komt geen echte droge periode voor. Het zuidoosten kent een wat droger, stabieler weertype. In februari en maart kan het hevig regenen en de kans op cyclonen is dan het grootst. Relatief drogere maanden zijn hier mei, september, oktober en november.  
De beste reistijd is van april tot en met oktober, hoewel het regenseizoen steeds later in lijkt te zetten en november vaak ook nog een goede reismaand is. 

Bevolking Madagaskar
Madagaskar telt ruim 15 ½ miljoen inwoners. De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 26 inwoners per km². In het westen is 2 inwoners per km² geen uitzondering. De gemiddelde groei van de bevolking bedraagt ongeveer 3% per jaar. Dit betekent dat de bevolking ongeveer één keer per 22 jaar verdubbeld. Dit hoge groeicijfer wordt veroorzaakt door het feit dat de gemiddelde moeder 5,84 kinderen krijgt en gezinnen met meer dan 10 kinderen vrij normaal zijn. De gemiddelde levensverwachting is niet erg hoog, bijna 55 jaar. Bijna 80% van de bevolking woont nog op het platteland; rond 20% woont in de steden. De trek naar de grote steden is echter groot en men verwacht dat in 2015 ongeveer 40% van de bevolking in de steden woont.  De hoofdstad Antananarivo heeft op dit moment bijna 1,1 miljoen inwoners. De hele agglomeratie telt ongeveer 3,6 miljoen inwoners. Andere grote steden zijn Toamasina (127.000 inwoners), Fianarantsoa (130.000) en Antsirabe (120.000). De Madagassiër zijn overwegend van Maleis-Indonesische afkomst en in veel mindere mate zijn negroïde en Arabische elementen aanwezig. Ongeveer 1% van de bevolking bestaat uit voornamelijk Fransen, Comorezen, Indiërs, Pakistani en Chinezen. De traditionele Madagassische bevolking is verdeeld in 18 stammen, voornamelijk gebaseerd op de grenzen van de vroegere koninkrijken en niet zozeer op etnische karaktertrekken. Hoewel sommige stammen van duidelijk Aziatische of Afrikaanse afkomst zijn, is de Madagassische bevolking over het algemeen een mix van diverse stammen. 

Reisdocumenten
Een paspoort dat nog 6 maanden geldig is na vertrek uit Magaskar. Er is een visum nodig welke bij aankomst geregeld wordt voor € 25,- per persoon. 

Eten en drinken
De keuken van Madagaskar bestaat voornamelijk uit rijst (vary).Dit wordt vaak samen geserveerd met stukjes vlees, vis en kip. Aan de kust kunt u goede visgerechten krijgen. Typisch Malagassische gerechten zijn romazava (groentestoofschotel met rundvlees) en ravitoto (varkensvlees met cassave). Daarnaast worden veel gerechten geserveerd met pikante groentecurry. In de grote internationale hotels worden vaak ook internationale gerechten geserveerd, vooral gebaseerd op de Franse keuken. Ook zebu-steaks zult u op bijna elke menukaart terugvinden. U zult op Madagaskar tevens vele soorten fruit tegenkomen; vooral bananen, lychees, mango’s, kokosnoten en citrusvruchten. Het meest populaire drankje in Madagaskar is Three Horse Beer. Daarnaast kunt u een Malagassische wijntje proberen, maar bij de meeste reizigers valt deze niet in de smaak. Frisdranken zijn tevens overal verkrijgbaar. Het ontbijt is in de meeste accommodaties eenvoudig en weinig gevarieerd. Een standaard ontbijt bestaat vaak uit koffie/thee, een fruitsapje, fruit (salade) en toast met jam en honing. Voor eieren en bacon geldt in veel hotels een kleine toeslag. Frisdrank kost ca. Ar 3000 voor een klein flesje (in duurdere hotels kan dit oplopen tot ca. Ar 5000). THB Beer kost ca. Ar 4000 (in duurdere hotels kan dit oplopen naar ca. Ar 6000). Cocktails zijn niet duur in Madagaskar, ca. Ar 5000 tot Ar 7000 per glas. Sterke dranken kosten tussen de Ar 5000 en Ar 8000 per glas. Lokale rum kost circa Ar 3000 – Ar 4000 per glas. De indicatiekosten voor lunch en diner bedragen: Starter ca. Ar. 9000, hoofdgerecht ca. Ar 16000 en desert ca. Ar 9000.

Tijdzone
In Madagaskar is het in de winters 2 uur later en in de zomer 1 uur later dan in Nederland. 

Gezondheid
Voor reizen naar Madagaskar wordt een aantal vaccinaties aangeraden, zoals DTP, hepatitis A en buiktyfus. Bij komst uit een endemisch gebied is een gele koorts vaccinatie verplicht. Ook het gebruik van malariatabletten wordt aanbevolen en u heeft een ‘Cholera not indicated’-verklaring nodig. Informeer ruim voor vertrek, minimaal zes weken, bij uw lokale GGD of huisarts. De opvattingen over hygiëne in Madagaskar zijn anders dan in Nederland. Het is niet aan te raden om water uit de kraan te drinken. Mineraalwater kunt u kopen in de winkel. 
Let er wel op dat de flessen verzegeld zijn. Kijk ook uit met schelpdieren, rauwe groente, ijsblokjes en ongekookte melk. We raden tevens aan uw handen vaak en goed te wassen, zeker na toiletbezoek en voor het eten.

Taal
Madagaskar kent achttien verschillende bevolkingsgroepen waarvan de meeste Malagasy spreken. Het Frans speelt vanwege de Franse kolonisatie een belangrijke rol binnen de maatschappelijke bovenlaag en bij de buitenlandse betrekkingen. In de grotere steden spreken veel Malagassiërs dan ook een beetje Frans. Het Malagasy stamt van het Indonesisch en kent veel dialectvormen. Het Malagasy is een beeldtaal. Zon betekent bijvoorbeeld ogen van de hemel en vaderland betekent letterlijk land van de voorouders.

Geldzaken
De munteenheid in Madagaskar is de Ariary. Deze munt kunt u niet in Nederland kopen.
Wij adviseren u op reis te gaan met contanten in Euro's. Bij aankomst op de luchthaven kunt u wisselen naar de lokale valuta. Dit is tevens mogelijk bij de meeste hotels en banken. Bij het wisselen van grotere bedragen dient u er rekening mee te houden dat u een flinke stapel geld ontvangt. Zorg er voor dat u dit op meerdere plekken kunt bewaren. Pinpas: met een Nederlandse pinpas kunt u in Madagaskar niet terecht. Creditcards: bij de banken in de grote steden op Madagaskar kunt u wel geld met een Visa Card of Master Card (met pincode) opnemen. Zie voor meer details de websites: eurocard, visa & BNI.
Met een Visa Card kunt u in de meeste banken terecht, een Master Card wordt bij banken in de grotere steden geaccepteerd. In sommige met name luxere accommodaties is het mogelijk om te betalen met een Visa Card. Hiervoor geldt wel een toeslag van een paar procent. Belangrijk: bij het verlaten van Madagaskar kan worden gecontroleerd of men van de besteding van het gewisselde geld bewijzen kan overleggen, het is dus raadzaam om bonnetjes te bewaren. Gelukkig komen controles nog weinig voor. Wisselkoers: de waarde van 10.000 Ariary was in maart 2017 ongeveer € 3,03.

Fooien
De chauffeur verwacht een fooi voor de tijd dat hij de groep rondrijdt, tenminste als hij naar tevredenheid zijn werk heeft gedaan. Voor de gis en de chauffeur is een bedrag van 1 euro per reiziger per dag een redelijke fooi. Bedelen komt weinig voor op Madagaskar, met uitzondering van de grote steden Antananarivo, Antsirabe en Fianarantsoa. Door bedelaars geld te geven lost u hun problemen allerminst op. Eerder worden ze op deze manier afhankelijk van dit soort inkomsten. De werkelijkheid achter elke bedelaar kan heel verschillend zijn. 

Kleding
In het grootste gedeelte van Madagaskar is het tussen oktober en maart erg warm. Luchtige kleding en een pet zijn dan zeer nuttig. Gedurende het hele jaar kan het (vooral tijdens de bezoeken aan de regenwouden) af en toe flink regenen, zodat het aan te raden is om regenkleding mee te nemen. Voor de avonduren kunt u een shirt of blouse met lange mouwen meenemen. Dit zorgt tevens voor bescherming tegen muskieten.

Voltage
Het voltage in Madagaskar is 220 volt de stopcontacten zijn van het Europese type dus u hoeft geen adapter mee te nemen.    

Overnachtingen
Madagaskar staat als toeristische bestemming nog redelijk in de kinderschoenen hoewel het de laatste jaren snel gaat. Voor de meeste toeristische en grotere plaatsen is er inmiddels keuze uit verschillende goede maar toch ook eenvoudige hotels.Voor de meeste accommodaties geldt dat de Franse koloniale invloed nog steeds terug te vinden is. De meeste hotels en guesthouses stralen een ontspannen sfeer uit en zijn vaak volgens Europese smaak gemixt met Malagassische invloeden ingericht. De stranden in Madagaskar zijn spectaculair en door het beperkte toerisme ook nog ongerept. Er liggen prachtige resorts aan het strand voor een idyllisch verblijf.

Wat neem ik mee
geldig paspoort dat nog 6 maand geldig is bij vertrek uit Madagaskar, contante euro’s, een creditcard, e-ticket, bril voor contactlensdragers, regenjack en warme fleecetrui of jas, reserve- batterijen voor de camera, verrekijker, zaklantaarn, klamboe, slaapzak, lakenzak, insect werende middelen, lippen crème, EHBO spulletjes, imodium of norit, natte papieren washandjes, vochtige doekjes, badkleding, zonnebrandcrème, zonnebril, iets voor op uw hoofd, sjaal, voldoende geheugen kaartjes, kopie van de reisverzekering en van uw paspoort.

Aanvullende informatie
Wij wijzen de reiziger nadrukkelijk op het avontuurlijke karakter van onze reizen met het daarbij horende gebrek aan comfort en met de mogelijke programma wijzigingen ten gevolge van plaatselijke omstandigheden. Gezien de aard van deze reizen dient de reiziger zich bewust te zijn van sommige risico's, het gebrek aan medische hulpverlening, slechte infrastructuur en beperkte communicatiemiddelen. De reiziger kan hierbij geenszins de aansprakelijkheid inroepen van de reisorganisator of de lokale uitvoerders.

 


Reis boeken
Rondreizen Madagaskar

Deelnemer

X

Zoals in het paspoort vermeld staat
Zoals in het paspoort vermeld staat
Zoals in het paspoort vermeld staat
Zoals in het paspoort vermeld staat
Zoals in het paspoort vermeld staat
Zoals in het paspoort vermeld staat
Extra wensen
 
Extra deelnemers
Overig