Madagascar

Madagaskar is een van de grootste en indrukwekkendste eilanden ter wereld. Door haar geïsoleerde ligging hebben dieren en planten zich volledig kunnen ontwikkelen in plaats van uit te sterven. Een groot deel van de flora en fauna is dan ook nergens anders ter wereld te zien. Vier van de vijf planten hier komen alleen op Madagaskar voor. Van de majestueuze baobab boom komen hier 7 verschillende soorten voor terwijl heel Afrika maar 1 soort heeft.
De unieke dierenwereld bestaat uit soms wel honderden soorten, vogels, kameleons, vlinders, primaten, kikkers, hagedissen en reptielen. Wereldberoemd is Madagaskar om de parken met lemuren (halfapen), zoals de Blauwoogmak, de Ringstaartmaki, of de ooit door bijgeloof bijna uitgeroeide Aye Aye,  De beroemdste lemuur is de Indri, die net zo groot is als een gorilla.. Andere bijzondere dieren zijn Komeetstaartvlinder; de grootste vlinder ter wereld en de Fosa, een wezelachtige kat en grootste roofdier op het eiland. Deze grote diversiteit aan oorspronkelijk leven maakt het nog lastig kiezen uit het grote aantal prachtige parken en reservaten.
In tegenstelling tot deze natuurlijke rijkdom hoort het land nog steeds bij de 10 armste landen ter wereld. De Malagassische bevolking is zeer gastvrij maar je bent en blijft een vreemde waar ze nooit direct maar eerder ontwijkend op reageren. Locale tradities vragen om respect voor hun gebruiken en heilige plekken. 
Tot 1960 was Madagaskar een Franse kolonie en dit heeft duidelijk zijn sporen nagelaten. Dit is o.a. te zien aan de Franse gebouwen,  cultuur, bruggen, tunnels en de enig werkende spoorlijn die je niet mag missen.
Het landschap is heel afwisselend met tropisch regenwoud, savanne, woestijn, bergen, mangroven, vulkanen, theeplantages en rijstterassen. De idyllische eilandjes voor de kust bieden alles voor de strand- en watersportliefhebbers; schitterende palmstranden om te relaxen en prachtige koraalriffen om te snorkelen. 
Madagaskar is nog niet toeristisch en kent eenvoudige tot middenklasse accommodaties die mooi gelegen zijn. De infrastructuur laat nog wel veel te wensen over, de meeste wegen zijn slecht (onverhard) en in het regenseizoen vaak helemaal niet begaanbaar. Het kanaallandschap biedt uitkomst met kanotochten naar prachtige meren.
 Vanwege de grote afstanden kun je er voor kiezen om een beperkt gebied te bezoeken of een binnenlandse vlucht te nemen.
Madagaskar is  al met al een "must" voor de natuurliefhebber en een land om nooit te vergeten.